Vandaag besteld? Morgen in huis!Eigen service center Spoedlevering binnen 1,5 uur

Search
Generic filters
Glasvezelkabels

Glasvezel kabels

Optic transceiver

Optic transceivers

Mux
Accessoires

Refurbished

Search
Generic filters

22/03/2021
UPC vs APC

“UPC en APC… blauw, groen, wie is wat?” Hoelang je ook in het vak zit, dit blijft altijd een verwarrend puntje. Laag1 heeft voor jou een ezels-bruggetje waardoor jij dit niet meer fout kan doen.

APC / UPC wat is het?
UPC en APC is het type connector dat is geïnstalleerd aan de uiteindes van de glasvezelkabel. We hebben het hier niet over SC of LC maar over een blauwe of groene connector.

Een connector geeft altijd iets van signaal verlies. Een deel van dit lichtverlies wordt direct teruggekaatst in de vezel naar terug naar de lichtbron. Deze reflecties zullen de laserlichtbronnen beschadigen en ook het uitgezonden signaal verstoren. Om reflecties aan de achterkant te verminderen, kunnen we connector adereindhulzen polijsten tot verschillende afwerkingen. De twee meest voorkomende soorten connector polijststijlen zijn UPC en APC.

• UPC = Ultra Physical Contact (recht)
• APC = Angled Physical Contact. (hoek van 8 graden)

Retourverlies
Dit veroorzaakt enkele verschillen in retourverlies. Daarom is meestal een UPC-connector vereist met minimaal -50 dB retourverlies of hoger, terwijl APC-connector retourverlies -60 dB of hoger moet zijn. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het retourverlies, hoe beter de prestaties van de koppeling van twee connectoren. Naast het vezeloppervlak is de kleur nog een duidelijker verschil.

• UPC = blauw
• APC = Groen (denk aan het schuin afsnijden van een bloemensteel)

UPC vs APC – wat is het beste?
Zonder twijfel zijn de optische prestaties van APC-connectoren beter dan die van UPC-connectoren (hoe meer verlies hoe beter de prestatie). In de huidige markt worden de APC-connectoren veel gebruikt in toepassingen zoals FTTx, passief optisch netwerk (PON) en golflengteverdeling multiplexing (WDM) die gevoeliger zijn voor retourverlies.

Naast optische prestaties, moet ook rekening worden gehouden met de kosten en eenvoud. Het is dus moeilijk te zeggen dat de ene connector beter is dan de ander. Of je nu voor UPC of APC kiest, hangt zelfs af van jouw specifieke behoefte. Vereist het project een precisie verbinding zou APC je keuze moeten zijn, maar minder gevoelige digitale systemen zullen even goed presteren met UPC.

Misschien ook interessant

Handig om te weten; het verschil tussen glasvezelkabels.

INFORMATIE

Wie zijn nou eigenlijk de klanten van datacenters?

NIEUWS

UPC en APC... blauw, groen, wie is wat?
Denk aan Bloemen!

INFORMATIE

Klanten vinden Laag1     Excellent via